opc_loader

Ontdek de oorsprong en tradities van Pasen 🐣 bij Ecobos

Ontdek de oorsprong en tradities van Pasen 🐣 bij Ecobos

"Pasen wistjedatjes🐰"

1. Pasen is een christelijk feest

Wist je dat Pasen een christelijke feestdag is met een voorchristelijke oorsprong? De oude Duitsers vierden het einde van de winter met een feest ter ere van de lentegodin Ostara (in het Duits heet het paasfeest Ostern, in het Engels Easter). Het ei en het konijn werden symbolen van vruchtbaarheid en nieuw leven.

2. Lekker zo'n eitje

Paaseieren eten heeft te maken met de vasten. Tijdens deze weken van onthouding mocht niemand eieren eten, maar de kippen waren na de wintertijd net opnieuw aan de leg en dus niet meer te stoppen. Op het einde van de vasten waren er zo veel eieren over, dat ze op tijd gekookt moesten worden om niet te bederven. En zo werd het een traditie om met Pasen (beschilderde) hardgekookte eieren te eten.

3. Duurste paasei ter wereld

Als je op zoek bent naar een echt uniek paasei, denk dan de Fabergé-eieren die eind 19e eeuw door de Russische juwelier Peter Carl Fabergé voor de tsaren zijn gemaakt. Eén van deze exclusieve eieren werd in 2007 verkocht voor maar liefst 12,5 miljoen euro en is daarmee het duurste paasei ter wereld.

4. Eitjes verstoppen

Honderden jaren geleden stopten de boeren eieren onder de grond om de oogst te bevorderen. Zo is waarschijnlijk de traditie van het verstoppen van eieren ontstaan.

5. Wat een ei!

Het grootste chocolade-ei ter wereld werd gemaakt in Italië. Het ei woog 7200 kilo en was 19,6 meter hoog. Een stukje chocolade, iemand?

6. Vijgen na pasen

De uitdrukking ‘vijgen na Pasen‘ heeft ook te maken met de vasten. Gedroogde vijgen werden honderden jaren geleden al geïmporteerd en waren een lekkernij tijdens de vasten die niet op de lijst van verboden voedingsmiddelen stonden. Vijgen die na de vasten – en dus na Pasen – arriveerden, hadden niet meer dezelfde aantrekkingskracht en waren dus overbodig.

7. Zoeken maar!

Het wereldrecord paaseieren rapen werd in 2012 verbroken in… Brussel! In tien Brusselse parken werden er maar liefst 505.000 eieren verstopt, die in een mum van tijd werden gevonden door 5500 kinderen en hun ouders. De prestatie werd opgenomen in het Guinness World Records Book.

Wist je dat Ecobos ook leuke producten en geschenken verkoopt voor jou Pasen?

Neem een kijkje hieronder en bezoek onze website voor nog veel meer inspiratie.

​​​​Ecobos trekfiguur houten kip

Houten kip trekfiguur

trekfiguur kip met geluid. Inheems beukenhout uit Europa.

Ecobos zakje met natuurlijke eierverf, 5 kleuren

zakje met natuurlijke eierverf, 5 kleuren

ökonorm - zakje met natuurlijke eierverf, 5 kleuren

Wist je dat Ecobos ook producten personaliseert?

Graag iets persoonlijk met jou naam of logo stuur een mailtje naar info@ecobos.be of neem een kijkje op onze website voor alle mogelijkheden.

​​​​gepersonaliseerd doosje met kleurpotloodjes

Doosje met kleurpotloodjes

Doosje met 6 mini-kleurpotloden - FSC 100%. Opdruk tot maximum 3 kleuren of met lasergravure.

Houten sleutelhangers domein puyenbroeck

Houten Sleutelhanger

Hout van gerecycled houtvezels mdf 3 mm. Zowel als FSC of PEFC beschikbaar. Volledig aanpasbaar volgens uw opmaak.

Voor bedrijven overheden en organisaties. Gemaakt met respect voor mens en milieu.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.